در این بخش از وبسایت استاد منوچهرزاده متخصص اینستاگرام و دیجیتال مارکتینگ می خواهیم در مورد کوچینگ تخصصی صحبت کنیم با ما همراه باشید.
کوچ خواستار ایجاد یک ارتباط مؤثر با فردی است که میخواهد با او کار کند (مراجع)؛ یعنی یک زیربنا یا یک پی ای برای این رابطه ایجاد کند که بسیار مستحکم باشد. این زیربنا شامل رازداری، امنیت، احساس اعتماد و اطمینان است و این عوامل سبب میشوند تا فرد بتواند بهراحتی با کوچ خود ارتباط برقرار کند و تمام مشکلات و دغدغهاش را بدون هیچ واهمهای بیان کند و به خودش اجازه دهد حرفهایی را بزند که با بقیه مطرح نمیکند. ایجاد این فضا، خود یک مهارت است که این امنیت و اعتماد را به وجود میآورد.
سؤالی که اینجا مطرح میشود این است که کوچ های حرفه ای، طبق یک چهارچوب خاص و یک اصول اخلاقی مشخص، چه کسانی هستند و چگونه این اتفاقات را رقم میزنند؟
در اینجا اصول اخلاقی میگوید، کوچ مانند یک آیینهی شفاف عمل میکند که اگر واقعیتی را میبیند، آن را جلوی شما بگذارد تا خودتان آن را ببینید. این آیینه هیچگونه قضاوتی نمیکند؛ ولی اگر قضاوت کند، این آیینه چندان آیینه شفافی نیست! اگر شما این آیینه را قبول ندارید، ما (کوچها) حرف شمارا قبول داریم و میگوییم شاید این آیینه درست نبوده برای همین یک آیینه دیگر مقابلتان قرار میدهیم (بازخورد دیگری به شما میدهیم)
یک کوچ حرفه ای یعنی کوچی که رازداری و عدم قضاوت دارد؛ یک کوچ حرفهای، احترام مراجعش را حفظ میکند و او را باور دارد و مراجع را حتی از خودش بهتر میشناسد. پس یک کوچ حرفهای، فردی است که باورهای درونیاش را به نمایش میگذارد؛ درعینحالی که قضاوت ندارد و در خدمت مراجع است.
در کوچینگ تخصصی استاد منوچهرزاده که خود یک کوچ حرفه ای درجه یکاست، تمامی موارد بالا در مشاوره کوچینگ لحاظ می کند و بهترین راه کارها و ایده ها را خدمت شما ارائه می دهد.
یک بخش دیگر که برای یک کوچ حرفهای باید اضافه کنیم همان ۱۱ صلاحیت فدراسیون بینالمللی کوچینگ (ICF) است که میتوانیم در نقش یک کوچ آنها را بیاموزیم. در حقیقت این مهارتها، همان جعبهابزاری است که دور کمر کوچ بستهشده. پس هنر من این است که چه زمانی از این مهارتها استفاده کنم تا بتوانم رابطهای اثر بخش داشته باشم. زمانی لازم است آیینه را در مقابل مراجع بگذارم و گاهی لازم است نوری بیندازم تا بتوانید جایی که نمیبینید را ببینید؛ و وقتی آن را دیدید، میتوانید بهترین تصمیم را برای خودتان بگیرید. هنگامی که این موارد را در کنار هم قرار میدهیم، من یک کوچ حرفهای، در خدمت مراجع هستم و در این شراکت قوی عمل کردهام.
در بخش دوم سؤال کوچینگ چیست، دربارهی مراجعی است که میخواهد وارد فرایند کوچینگ شود و به دنبال ایجاد یک تغییر است. او چیزی را میخواهد که الآن ندارد. معمولاً آن را میخواهد و خودش به دنبال آن رفته اما یا سرعتش کم بوده یا ظاهراً نتوانسته به آن برسد و یا هر دو با هم؛ پس اینجا این شخص کمک لازم دارد و میخواهد این خلأ را پر کند. این دغدغه، دغدغهی مراجع است، پس دغدغه کوچ چیست؟ دغدغه کوچ این است که مراجعش به چیزی که میخواهد برسد و یکی از تفاوتهای کوچینگ با حرفههای دیگر این است که کوچ باید بداند مراجعش در حال حاضر کجاست و به کجا میخواهد برسد. وقتی مراجع کاملا میفهمد الآن دقیقا کجاست و شفافیت و وضوح پدیدار میشود که میخواهد کجا باشد، دراینبین یکفاصله به وجود میآید و مراجع میتواند این فاصله را به وضوح ببیند.
اینجاست که کوچ با ابزارهایی که دارد و محیط امن و ارتباطی که ایجاد کرده، مراجع را ترغیب به اقدام میکند. درواقع کوچ حرکت ایجاد میکند و گامهایی به آن سمت که مراجه تمایل به رفتن دارد ایجا د میکند. چنانچه این قدمها با تشویق، ترغیب و قدردانی همراه باشد و تمام این مهارتها کمک کند که این مراجع، قوت درون، استعدادها و توانمندیهایش را بیشتر بشناسد، اقدام و برنامهریزی برای رسیدن به خواستهی مراجع با تعهد، کامل میشود. کاری که مراجع مسئول آن است، برای انجام آن اقدام میکند و یک نفر را در کنارش دارد که میداند آن فرد (کوچ) در تمام طول مسیر همراه اوست و هر موقع بخواهد میتواند از او کمک بگیرد؛ این فرایند مانند این نیست که مثلا یک مدرس چیزی را یاد میدهد و شما پس از بیرون رفتن ازآنجا دوباره به عادتهای قبلیتان بازمیگردید؛ یا کوچ روانشناس نیست که شمارا به گذشته ببرد و بخواهد مشکلات گذشته را حل کند.
کوچ درجایی شمارا میبیند که توانمند هستید؛ یعنی همین الآن شما و جایی که قصد دارید بیشتر در آن توانمند شوید. همچنین کوچ یک Mentor هم نیست که بخواهد تجربیاتش را برای استفاده شما بگوید. کوچ مشاور هم نیست چون قرار نیست به شما بگوید چهکار کنید؛ بلکه بهعنوان یک کوچ قرار است با کسی که هست و با جعبهابزار کوچینگ و ارتباطی که ایجادشده، دنیای درونی شمارا با چراغقوه یا آن آیینه نمایان کند تا شما ببینید و بخواهید که برای هدفتان اقدام کنید.
بیاید اول درباره این صحبت کنیم که چرا آموزش کوچینگ و یادگرفتنِ آن در قرن ۲۱ مهم هست، چه کسانی باید در دوره های کوچینگ و تربیت کوچ شرکت کنند و یادگیری این مهارت چه دستاوردهایی برای شرکتکنندگان این دورهها دارد؟
اموزش کوچینگ کمکتان میکند به مهارتهای قرن ۲۱ مسلط شوید.
چقدر با مهارتهای قرن ۲۱ آشنایی دارید؟ به نظر شما یادگیری این مهارتها چقدر ضروری است و کوچینگ(مربی گری) چه نقشی در بهدستآوردن این مهارتها دارد؟ کوچینگ کمک میکند مهارتهای قرن ۲۱ را کسب یا آنها را در خودتان تقویت کنید و به دیگران هم کمک کنید تا این مهارتها را به دست آورند.
این مهارتها عبارتاند از: تفکر انتقادی، خلاقیت، هماهنگی با دیگران، حل مسأله، رهبری، هوش هیجانی و تصمیم گیری. در ادامه به ارتباط بین کوچینگ و بعضی از این مهارتها اشاره میکنیم.
هیچ میدانستید کوچینگ (مربیگری) در آمارها جزء مؤثرترین پیشرانها و زمینههای توسعۀ سازمانی معرفی و فقط در کشور کانادا در سال ۲۰۱۶ بهعنوان دومین حرفۀ روبهرشد شناخته شده است؟
حتماً میدانید در هزارۀ سوم، کسبوکارها بهسمت اولویتدادن به منابع انسانی و دانشِ نرم حرکت کردهاند؛ بهطوریکه عمدۀ سازمانها چارهای ندارند بهجز اینکه روی توسعۀ کیفیِ منابع انسانیشان کار کنند.
یک کوچ حرفهای کمک میکند افراد هم در زندگی شخصی و هم در کار به خودآگاهی برسند، عملکرد بهتری داشته باشند، تغییرات را از خودشان شروع و برای زندگیشان هدف گذاری کنند و از راهکارهای خلاقانهای برای حل مسائل و رسیدن به اهدافشان استفاده کنند؛ بنابراین سطح زندگی فردی و شغلیشان ارتقا پیدا میکند.
حتماً این جملۀ معروف از بیل گیتس را شنیدهاید که میگوید:
«هر فردی به کوچ نیاز دارد.»
در کوچینگ شما از ایدهها و تجربههای ارزندۀ مدیران و صاحبان کسبوکارهای مختلف استفاده میکنید و به آنها کمک میکنید خودشان به راهکارهای موردنیازشان برسند. بهعبارتی در فرایند کوچینگ، کوچ و مراجع (کوچی) در رابطهای برد-برد شرکت میکنند.
اگر مدیر هستید، شرکت در دوره آموزش کوچینگ به شما کمک میکند ارتباط بهتری با کارمندانتان برقرار و تیمتان را بهتر رهبری کنید و البته در کنار آن از نظر فردی هم رشد کنید. اکثر مدیران بیشتر تمایل دارند بهجای اینکه به کارمندشان گوش دهند، صحبت کنند. این کار باعث میشود کارمندانشان نتوانند تواناییها و ظرفیتهایشان را بروز دهند و در محیط کار رشد کنند.
در دوره کوچینگ «کوچ ماهر» یاد میگیرید چطور مدیر بهتری باشید تا کارمندانتان با عشق در سازمان شما کار کنند و بودن در مجموعۀ شما را به هرجای دیگری ترجیح دهند. کوچینگ کمک میکند تا رابطه برد-بردی بین «مدیر در نقش کوچ» و کارمندان برقرار شود.اگر مدیر سازمان یا کسب و کاری هستید، پیشنهاد میکنیم حتما مقاله کوچینگ مدیران اجرایی را بخوانید.
اگر کارمند هستید، یادگیری کوچینگ باعث میشود مسئولیت پذیری، خلاقیت، عملگرایی شما بیشتر شده و در محیط کارتان رشد کنید. در این دوره سرفصلهایی ویژۀ راهانداری شغل کوچینگ ارائه میدهیم. این آموزشها باعث میشود خلاقیت شما بیشتر شده و طبیعتاً این موفقیتها به افزایش حقوق شما کمک میکند. درضمن اگر کارمند هستید میتوانید در این حرفه بهعنوان شغل دوم مشغول به کار شوید.