منتور کیست و منتورینگ یعنی چه؟
برنامه های منتورینگ یا برنامه های پشتیبانی که ارتباط بین مربی و کارآموز را از طریق ارتباطات الکترونیکی مانند ایمیل، نرم افزار آنلاین و حتی تلفن برقرار می کنند، منتورینگ نامیده می شود. هدف آن مانند سایر برنامه های آموزشی، توسعه و رشد مهارت ها، دانش، اعتماد به نفس و افزایش درک فرهنگی کارآموز به منظور کمک به او در مسیر موفقیت است.
یکی از اولین برنامه های منتورینگ در سال 1990 در کانادا طراحی و اجرا شد. در این برنامه اساتید مدرسه بریتیش کلمبیا تعدادی از همتایان خود را از راه دور تدریس و حمایت کردند. در طول برنامه، اساتید و کارآموزان هرگز رو در رو یکدیگر را ملاقات نکردند.
منتورینگ با اختراع اینترنت در سال 1993 به شهرت رسید و در حال حاضر در سرتاسر آمریکا، بریتانیا و برخی از نقاط اروپا رواج دارد. نمونه های پیشرفته منتورینگ بر اساس ارتباط بر بستر وب و نرم افزارهای آنلاین و حتی در برخی موارد چهره طراحی و پیاده سازی شده است و ارتباط حضوری بین کارآموز و مربی از طریق ویدئو کنفرانس امکان پذیر است.
فواید منتورینگ
استفاده از ابزارهای ارتباطی آنلاین در رویدادهای راهنمایی شرایطی را ایجاد می کند که هم کارآموزان و هم مربیان بتوانند با افراد بیشتری ارتباط برقرار کنند و شبکه حرفه ای خود را سریعتر و کمی گسترش دهند. در روشهای سنتی منتورینگ، همواره نگرانی در مورد ناقص نشدن فرآیند آموزش و پرورش مهارتهای کارآموزان وجود دارد، اما با استفاده از ابزارهای جدید، کارآموزان میتوانند همزمان با چندین مربی در ارتباط باشند و از تمام تجربیات آنها استفاده کنند. مربیان نیز میتوانند گروهی از کارآموزان را همزمان تحت پوشش خود قرار داده و تجربیات خود را بدون محدودیت مکانی و زمانی در اختیار آنها قرار دهند. در آمریکا شمالی، EMENTORING فرصت های جدیدی را برای زنان و دخترانی فراهم کرده است که به طور سنتی فرصت کمتری برای توسعه مهارت های فردی خود و همینطور برای ارتباط با مدیران سطح بالای سازمان ها دارند. .
محدودیتهای منتورینگ
با وجود تمام معایا و مزایایی که EMENTORING برای محیط های حرفه ای در نظر می گیرد، استفاده از این مدل محدودیت هایی نیز دارد. به عنوان مثال، کارآموزان و مربیان معمولاً از دو نسل متفاوت از نظر سنی هستند. معمولاً در دنیای امروز جوانان علاقه و اعتماد بیشتری به استفاده از فناوری های جدید دارند، اما افراد مسن نسبت به نسل قبل ارتباط و دانش کمتری نسبت به این ابزارها دارند. حال فرض کنید دو نفر از دو نسل مختلف نیاز به ارتباط با یکدیگر دارند، در چنین شرایطی، محیطی را فراهم می کنند که هر دو بتوانند با انگیزه و علاقه کامل از این ابزار استفاده کنند و به راحتی مشکلات خاص خود را داشته باشد.
علاوه بر این، محدودیت های تکنولوژیکی مانند دسترسی به پهنای باند لازم برای برقراری ارتباط از طریق وب کم یا چت روم در هر زمان و مکان نیز مشکلات خاص خود را دارد.
چرا و چه زمانی منتورینگ برای سازمان مهم است؟
هر جا که افراد تازه کار و متخصص به اندازه کافی وجود داشته باشند، پتانسیل زیادی برای طراحی و اجرای یک برنامه منتورینگ یا سیستم منتورشیب وجود دارد. در رابطه بین منتور و کارآموز (منتی) که به آن منتورینگ (یا منتوریپ اگر تحت سیستمی با معیارهای مشخص باشد) گفته می شود، یادگیری و توسعه فردی در سازمان دو شاخص اصلی محسوب می شود. در طول برنامه منتورینگ، این فرصت برای کارآموزها فراهم می شود تا با توجه به علاقه شغلی خود، مهارت های لازم را با راهنمایی مربی از مهارت هایی که آموخته است کسب کنند و در عمل استفاده می کنند. از سوی دیگر، در این راه، منتور، نقاط قوت و ضعف منتی را بررسی می کند و با توجه به ویژگی های شخصیتی فرد، از او حمایت می کند تا بتواند از توانایی های خود به درستی استفاده کند.
در ادامه مقاله شما را با 3 نوع راهنمایی سازمانی آشنا می کنیم. اما اکیداً توصیه می کنیم قبل از انتخاب هر یک از این مدل ها، شرایط و اهداف سازمان خود را بسنجید و پس از یک دوره آزمایشی سیستم مربیگری خود را در سازمان پیاده سازی کنید. عادت زنانه.
انواع منتورینگ سازمانی
1.1 راهنمایی فرد به فرد (ویژه)
در این روش، منتور و کارآموز همکاری خود را از طریق یک سیستم راهنما آغاز می کنند. یا خود احزاب مستقل عمل می کنند. به عبارت دیگر در دوره ای شرکت می کنند که برای ساختار و بازه زمانی خود برنامه ریزی کرده اند یا از طریق یک سیستم مستقل که خدمات منتورینگ را ارائه می دهد به یکدیگر معرفی می شوند.
1.2 منتورینگ آنلاین
در این روش منتورینگ، منتور و منتی (یا گروهی از کارآموز ها) در مکان های مختلفی قرار دارند. به این نوع منتورینگ، منتورینگ ترکیبی نیز می گویند. اجرای آن مستلزم استفاده از ابزار و تکنیک های خاص است. به خصوص اگر ارتباط ناهمزمان باشد.
1.3 منتورینگ گروهی
در فرآیند منتورینگ گروهی، منتور با تعدادی از کارآموز ها شروع به کار می کند. ساختار این بخش به گونه ای است که منتور فعالیت های موجود، سرعت فعالیت ها و پیشرفت دوره را هدایت می کند.
مربیگری می تواند برای بسیاری از افراد مانند منتی ها، مربیان، مدیران و سازمانی که این مدیران در آن کار می کنند مفید باشد.
در طول دوره مربیگری، شرایطی برای دستیابی به دانش و مهارت عملی و افزایش بینش نسبت به کار برای مربیان فراهم می شود. مربیان همچنین این فرصت را دارند که مجموعه مهارت ها و تخصص خود را با آموزش و راهنمایی دیگران افزایش دهند. از طرفی دوره های مربیگری می تواند باعث رشد و توسعه سازمان ها شود. آنها با اجرای دوره های مربیگری، مجموعه استعدادها، توانایی ها و دانش کارکنان خود را گسترش می دهند.
در حال حاضر ما برنامه های منتورینگ خود را در گلرن با ترکیبی از روش های فوق اجرا می کنیم. در ادامه این قسمت از مقاله به بررسی مزایای منتوریپ برای منتی ها، منتورها و سازمان ها می پردازیم. برای اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید