جامع ترین مشاوره و راه اندازی رستوران + مشاوره رایگان
مشاوره و راه اندازی رستوران
شروع به کار و راه اندازی رستوران نیاز به برنامه ریزی دقیق و اصولی در هر مرحله دارد. از این رو نقش یک مشاور در طراحی دقیق برنامه ها متناسب با شرایط شما و اجرای این برنامه ها بسیار لازم و ضروری است.
مشاوران ما زیر نظر استاد منوچهرزاده از ابتدا تا انتها با شما هستند. مشاوره ی راه اندازی رستوران توسط متخصصان صنعت غذا و نوشیدنی در سه مرحله به شما ارائه می شود:
- قبل از راه اندازی
- در حین راه اندازی
- پشتیبانی و مشاوره بالا رفتن راندمان بعد از راه اندازی
راه اندازی رستوران از جمله ی آن ایده هایی که ممکن از به ذهن هزاران نفر خطور کند. این کار شاید در ابتدا ساده به نظر بیاید اما واقعیت ماجرا این است که حتی راه اندازی یک رستوران کوچک با منوی محدود هم سختی ها و چالش های بسیار زیادی برای صاحب کسب و کار خواهد داشت.
در طول مراحل راه اندازی رستوران نیاز به برآورد هزینه های بالا و تهیه تجهیزات مختلفی خواهید داشت. برای صرف کمترین هزینه و به سود رسیدن در سریعترین زمان ممکن در راه اندازی رستوران خود قطعا نیاز به یک مشاور راه اندازی رستوران حرفه ای خواهید داشت. هر چقدر مقیاس رستوران مورد نظرتان بزرگ تر باشد، این نیاز به مشاوره بیشتر احساس می شود. با توجه به اهمیت این موضوع و شکست هایی که در سال های اخیر رخ داده است، امروز برخی شرکت ها در جهت مشاوره راه اندازی رستوران تاسیس شده است.
خوشبختانه یا متاسفانه امروزه تعداد افرادی که تمایل دارند غذای خود را بیرون از خانه بخورند رو به افزایش است. چهل سال قبل حدود 155 هزار رستوران زنجیره ای در آمریکا وجود داشت و هم اکنون به بیش از 960 هزار رسیده است که درصد قابل توجهی است.حتی با این وجود افزایش گسترده ی این صنعت هنوز هم فضای خالی برای رستوران جدید و مراکز ارائه خدمات غذایی احساس می شود.
تغییرات جمعیتی و عوض شدن سبک زندگی افراد باعث رونق گرفتن کسب و کارهای مرتبط با خدمات غذایی و رستورانی شده است. مردم کمتر وقت خود را صرف طبخ غذا می کنند و ترجیح می دهند زمان خود را صرف کار های دیگر کنند وبه جای آن از غذاهای رستورانی و آماده استفاده می کنند. قطعا بیشتر افراد تمایل دارند بدون کثیف شدن ظرف ها، غذای خوشمزه و باب میل خود را میل کنند.
اگرچه با این اتفاقات آینده صنعت غذا روشن است، ولی هیچ تضمینی نیست که هر شخصی وارد این کسب و کار شود و یک رستوران راه اندازی کند موفق شود. حتی بزرگترین رستوران داران نیز به شما خواهند گفت که رستوران داری یک شغل آسان نیست و به راحتی نمی شود از آن به درآمد بالا رسید.
همانطور که قطعا دیده اید بسیاری از رستوران ها در نخستین سال تاسیس خود ضرر می کنند و حتی برخی شکست می خورند . بررسی ها نشان داده است که نبود برنامه ریزی دقیق مهمترین عامل شکست رستوران ها در سال های اول بوده است. البته به این معنی هم نیست که کسب و کار غذا و رستوران فرآیند بسیار پیچیده و سختی باشد و هرکسی نتواند در آن موفق شود. میشه گفت هرچه مسیر پیش رو دقیق تر مشخص شود، احتمال پیروزی در آن هم افزایش پیدا می کند. مدیر شرکت nniganBe می گوید : (( اگرچه همه ما صاحبان رستوران، رستوران داری را دوست داریم، ولی باید اعتراف کنم حتی برای من شغل بسیار دشواری است. این عرصه یک کسب و کار فوق العاده، بزرگ ، رضایت بخش است. این حرفه را می توان به عنوان یکی از شغل های پرسود دنیا شناخت. ولی برای آنکه به سود مالی در این بیزینس برسیم هزاران قطعه متفاوت وجود دارد که تا همه آن ها به حرکت دربیاید، به سود نهایی نخواهیم رسید.))
برای آنکه در راه اندازی انواع رستوران موفق باشید، ما تمامی راه های لازم را برای سریع تر به نتیجه رسیدن بیزینس تان به شما نشان خواهیم داد. اینکه تصمیم به تاسیس یک رستوران ،فست فود یا سفره خانه را دارید، با خواندن این مقاله و گزارشاتی که از نرم افزار های رستوران خود می گیرید می توانید مسیر پیش روی خود را به خوبی مشخص کنید و با برنامه ریزی صحیح ، از موفقیت خود اطمینان حاصل کنید. بهتراست از مشاوره استاد منوچهرزاده قبل از هدر دادن سرمایه خود استفاده کنید.
همه رستوران هایی که به صورت محدود و بدون شعبه فعالیت می کنند تمام بازار را بدست نمی آورند و این یک واقعیت است. در اصل شما هرگز نمی توانید 100 درصد بازار را برای خود داشته باشید. بنابراین واقع بین باشید و تلاش خود را روی رضایت مشتریان خود بگذارید. روی 5 تا 10 درصد بازارهدف خود تمرکز کنید و تلاش خود را برای افزایش رضایت این حجم از بازار ادامه دهید که خود باعث افزایش شمار مشتریان شما خواهد شد.
برای آنکه بتوانید بازار هدف خود را شناسایی کنید، باید بدانید بیشتر چه دسته از افرادی برای غذا خوردن به رستوران می آیند. در ادامه طبقه بندی اصلی برای بازار هدف در عرصه رستوران در کشور های پیشرفته را برای شما آورده ایم :
- نسل جوان افرادی شامل سنین حداکثر 25 سال هستند و در بیشتر کشورها نیز درصد زیادی را شامل می شود. این نسل نسبت به نسل های قبل بیشترعلاقمند به فست فودها هستند و بیشتر از 25 درصد آن ها مشتری های دائمی برگر ها و ساندویچ ها و بیشتر از 30 درصد آن ها مشتری دائمی پیتزا فروشی ها هستند.
- نسل میانسال شامل افرادی هستند که در دهه چهار و پنج زندگی خود قرار دارند و برای زمان های خانوادگی و خانواده خود اهمیت بسیاری قائل هستند. آن ها اکثرا رستوران های خانوادگی را انتخاب می کنند که کامل باشند و هر آنچه نیاز دارند در اختیار آن ها بگذارد و در فضایی راحت برای خانواده، ارزش های اخلاقی حفظ گردد.
- نسل سالمندان افرادی هستند که بالای 60 سال سن دارند. اغلب این افراد دارای درآمد ثابت بازنشستگی هستند و مانند مدیران نمی توانند به رستوران های مجلل بروند. آن ها رستوران های خانوادگی که غذای خوب با قیمت مناسب را ارائه می دهد را ترجیح می دهند.
سبک های مختلف خدمات رستورانی
رستوران ها به طور معمول به سه بخش اصلی طبقه بندی می شوند: فست فود ها ، رستوران های متوسط، رستوران های بزرگ و مجلل
- فست فود ها همانطور که از اسم شان پیداست غذاهایی دارند که به سرعت آماده می شوند و معمولا قیمت های ارزان تری دارند. به منظور خدمات دهی بهتر و سریعتر به مشتریان، این رستوران ها اکثرا خدمات بیرون بر و ارسال غذا درب منزل مشتری را هم ارائه می کنند.
- رستوران های متوسط، رستوران هایی هستند که نه به اندازه فست فود ها کوچک هستند و نه به اندازه رستوران های مجلل ، بزرگ هستند. آن های غذاهای کامل تری ارائه می دهند و قیمت ها به علت سرویسی که ارائه می دهند از فست فود ها بالاتر است. در این نوع رستوران، مشتری غذای خود را درون رستوران و روی میز خود دریافت می کند.
- رستوران های بزرگ و مجلل، رستورانی فوق العاده با سرویس هایی کامل هستند و قیمت آن نسبت به موارد فوق بسیار بالاتر است. این رستوران ها بر کیفیت بالای غذا تمرکز ویژه دارند و برای امکاناتی که ارائه می دهند هیچ محدودیتی قائل نمی شوند.
انتخاب کانسپت رستوران ( concept )
مشتریانی که به رستوران شما می آیند از شما توقع دارند که شرایط را به گونه ای فراهم کنید تا از لحظات حضور خود در این مکان لذت ببرند. این مساله به آن معنی نیست که شما باید حتما آن ها را با کار های عجیب شگفت زده کنید. شاید بتوان با یک پیتزای ساده، اما در محیطی خانوادگی و صمیمی مشتریان خود را راضی کنید. در واقع شما باید به دنبال یک مفهوم یا concept برای رستوران خود باشید. رستوران اگر مفهوم خاص خود را داشته باشد، مشتریان هدفش را نیز می تواند دقیق تر انتخاب کند.
مثال هایی از کانسپت:
رستوران دریایی :
رستورانی است که در منوی خود اکثرا غذاهای دریایی را سرو می کند و طیف محدودی از غذا را در رستوران خود جای می دهد. همچنین رستوران های بزرگ و مجلل که در حوزه غذاهای دریایی فعالیت می کنند معمولا منوی گسترده تری ارائه می کنند و علاوه بر غذاهای سرخ شده، غذای دریایی پخته شده، بخارپز و کبابی و انواع سوشی را نیز در اختیار مشتریان خود می گذارند. هر رستورانی نمی تواند به خوبی غذاهای دریایی را مطابق میل مشتریان طبخ کند و چرا باید در مورد آن ها دقت فراوانی داشت.
رستوران خانوادگی :
همانطور که از نام این نوع رستوران مشخص است، مخصوص خانواده ها راه اندازی شده اند. قیمت غذا در این نوع رستوران ها معقول تر و مناسب تر است و برای سالمندان نیز گزینه مناسب تری محسوب می شود. منوی این نوع رستوران ها انواع مختلف غذا را شامل می شود تا به نیاز همه گروه های سنی اعضای خانواده پاسخ دهد.
رستوران های قومی و محلی :
هدف برخی از رستوران ها ارائه غذاهای سنتی و محلی شهر های مختلف یا شهر خود است. در بسیاری از کشورها این نوع رستوران ها علاقمندان زیادی دارد. نکته ای که باعث سخت شدن راه اندازی این نوع رستوران می شود هم محیط رستوران و هم غذاهای خاص آن است.
کافی شاپ :
هر سال بیش از 400 میلیارد فنجان قهوه در آمریکا سرو می شود که این تعداد در آمریکا و تمام کشور های دنیا رو به افزایش است. بیشتر افرادی که به کافی شاپ ها مراجعه می کنند علاوه بر صرف نوشیدنی مورد علاقه خود، برای ملاقات های دوستانه یا صرف عصرانه به کافی شاپ مراجعه می کنند.
برای آشنایی با مشاوره و راه اندازی کسب و کار های مختلف می توانید وارد لینک زیر شوید.
دیدگاهتان را بنویسید